Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2018 15:02 - Погражданяването – безнадеждното начинание
Автор: lulchev Категория: Други   
Прочетен: 365 Коментари: 0 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Наскоро ми се случи да вляза във входа на жилищен блок от края на 50-те. Това е времето, когато за първи път след войната у нас започва някакво значимо жилищно строителство. И виждам във входа останали от едно време пожълтели 50-60-годишни надписи: “Пазете чистота. Чистотата е мерило за културата на човека.” “Пазете тишина! Тишината е необходима за пълноценната почивка и лекува.” На някого може да са му много тъпи и смешни, и на мен щяха до преди десетина години да са ми смешни. Само че, ако човек ги погледне непредубедено, не са смешни. Много добри са даже. Би трябвало и сега да има подобни. Хората имат крайна нужда да се учат как да живеят заедно на най-елементарно ниво. Преди да се учат да казват на слепия “незрящ” и тем подобни глупости.
Представeте си, строителството на “новия живот” подкарва преди 60-70 години десетки хиляди хора от селата и махалите към града. И в този блок са събрани хора, които по-рано са населявали две махали. Но в махалата къщите са на 50 метра една от друга и после идва пущинакът. И другата махала е на километър. А тука имаш 4 къщи залепени една до друга и върху тях на още три реда - още 3 пъти по четири къщи. Да не говорим за по-големите блокове. Тук един като вдига гюрултия, 15 семейства му я слушат. Иначе, в махалата най-много да засегне преките съседи, пък те може някак си и да се разберат с него, все пак от поколения живеят едни до други. А в махалата хората не са имали и градските средства за вдигане на шум като радио например. Или да вземем боклуците: В махалата боклуците са били или органични, или камъни, демек “природа”. Ако хората са имали някое тенеке, буркан или бутилка, те са ги пазили, не се срещат под път и над път такива ценности, може да потрябват. Тъй че при изхвърлянето на един боклук, той се е сливал с природата, пък и поради малката плътност на населяване е било по-трудно да породиш осезаема концентрация на боклуци. А в града е друго, живее се нагъсто, а и градските боклуци са други, не са с  “естествен” произход. Тъй че навиците (и липсата на навици), които са осигурявали нормален съвместен живот в махалата, вече не са можели да го осигурят. Водели са до бедствие.
Та въпросните надписи, в днешно време, когато всеки знае всичко и не иска никой да му дава акъл и това е станало свято човешко право, може да изглеждат много смешни и тоталитарни, ама никак не са. И всеки ден го усещаме, особено след като “промените” изсипаха нови огромни човешки маси в големите градове. А и днес средствата за вдигане на шум са по-разнообразни и по-мощни от когато и да било*, отпадъците са повече от когато и да било,  а тоталната автомобилизация на населението е добила храктер на катастрофа. Изобщо възможностите на хората да се тормозят едни други и да превръщат местообитанията си в бойно поле и/или кочина са нарастнали многократно. Съответно, необходимостта от това да се учат как да живеят съвместно, е по-голяма от всякога.  Само че вече и да сложиш надписи, кел файда. То само с надписи не става, особено като е изпусната работата. Надеждата е в Апокалипсиса.

____________________
*Любопитен факт: днес една съвсем достъпна домашна аудио уредба може да има мощност 100-200 вата. Усилвателната уредба ТУУ-100 от края на 50-те, един шкаф с човеки ръст, е била с мощност 100 вата и е можела да се ползва за озвучаване на едно голямо училище (всичките стаи плюс двора), една средна гара (чакалнята плюс пероните) или за жична радиофикация (и такова чудо имаше) на около 200 жилища (един абонатен високоговорител от порядъка на половин ват може задоволително да озвучи голяма стая). Днес мощност, колкото за 400 стаи бушува само в една. Да не говорим, че вече възпроизвеждането на басите е по-добро от всякога, а за тях достъпна звукоизолация няма.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lulchev
Категория: Други
Прочетен: 176829
Постинги: 148
Коментари: 6
Гласове: 97
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031