Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2010 09:28 - Приказка - 1
Автор: smile999 Категория: Изкуство   
Прочетен: 658 Коментари: 2 Гласове:
8




В къща, близо до морето, живеело малко момиченце.Било принцеса - принцесата на татко.Сутрин,малката принцеса се събуждала с първия слънчев лъч и с песента на гларусите.Стъпвала с босите си крачета на пода и изтичвала до прозореца, да види баща си, който поливал градинката с най-прекрасните цветя в града.След това заплитал дългата и косица на две красиви плитки, като и разказвал приказки. Тази сутрин той и разказал приказката за трите мечета:
„Живяла някога в гората мама Мецана с трите си малки мечета.Най-голямото се казвало Лик, средното се казвало Палик, а най-малкото Кутрик.
Една слънчева сутрин мама Мецана казала на мечетата, че днес е ден за разходка, игри и къпане в реката..Те толкова се зарадвали,че хукнали едно през друго да събират и приготвят кофички,лопатки и всевъзможни играчки, с които да си играят на поляната.Тръгнало по пътечката към гората цялото мечо семейство в редичка, а мама Мецана пристъпвала тежко-тежко след тях.
Стигнали полянката с песни и смях.Цялата гора ехтяла от детските им гласчета.Такава игра паднала,че по обед, когато слънцето напекло силно,мечетата се изморили и мама Мецана им рекла:
-Хайде момчета да ви изкъпя в реката и да полегнем за следобедна дрямка на полянката!
Постлала им трите хавлийки на тревата и започнала да ги къпе едно по едно.
Първо изкъпала Лик, сложила го на синята хавлийка и той заспал на мига.
След това изкъпала Палик, и него сложила на розовата хавлийка и той заспал веднага.
Изкъпала и Кутрик, сложила го на лилавата хавлийка и се върнала да се потопи и тя в реката.Накрая полегнала на полянката до малките си мечета и заспала, изтощена от грижите по тях.Всички спели сладко под топлите лъчи на слънцето, само най-малкото мече Кутрик се въртяло и не заспивало.Мислело си, дали да не стане и да се поразходи в гората, тук, на близо.
Станал Кутрик и тръгнал по пътечката.Вървял,вървял и стигнал до едно дърво с круши.А той толкова много ги обичал... Покатерил се на дървото и си откъснал една голяма, жълта и апетитна круша и започнал да я гризка.Но, както си седял на едно клонче, то се счупило и с трясък мечето паднало на земята.Станало и едва стъпило на лапичките си.Закуцукало, но не се отказало от разходката си.Решило да набере горски цветя за мама Мецана.Както си вървяло и беряло цветя, гледа - на среща му, кошер с пчелички.А, как обичало мед...! Бръкнало в кошера с лапка, и...о, ужас...пчеличките, излезли цял рояк, наострили жила, като копия и право срещу него.Кутрик така се уплашил, че хукнал с всички сили да бяга.
Бягал той, а те, една го жилнала по нослето, втора, по врътлето,трета по ушите, и по коремчето и...на още много места.Бягало, бягало мечето, стигнало до реката и...цамбур,във водата. Пчеличките си заминали и Кутрик излязъл от водата.Седнал на едно пънче и заплакал горчиво:"Къде е мама Мецана сега, защо избягах от нея без да и се обадя?!"
Плакало милото, самотно мече и не забелязало, кога се смрачило.Ами сега?!Още по-мъчно му станало на горкия Кутрик.
Изведнъж, една светулка прелетяла край него, видяла тъжното мече и го попитала:
- Защо плачеш мечо?
Кутрик разказал за патилата си, а тя го успокоила, че ще му покаже пътя до тяхната хралупа.И така станало.Светулката хвръкнала пред него и по пътечката, го завела при мама Мецана.Тя плачела за загубеното си мече, но когато го видяла, протегнала лапи и го прегърнала.Малкото мече се гушнало в нея и казало:
-Мамо, мамо, никога повече няма да бягам от теб! Ще те слушам и ще играя само с моите братчета!"
Таткото заплел плитките на своята принцеса, целунал я по бузката и я завел в детската градина, като и обещал да и разкаже нова приказка вечерта, преди да заспи.


image




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. valben - Привет, адашче!
12.07.2010 09:41
Аз много обичам приказките. А твоята е хубава и много ми хареса. Поздравявам те!
цитирай
2. smile999 - За пръв път се пробвам в проза и не...
12.07.2010 10:19
За пръв път се пробвам в проза и незнам какво се получи.Ще чакам истински коментари.
А на теб благодаря и ти желая прекрасен ден и спорна седмица!:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: smile999
Категория: Поезия
Прочетен: 1242459
Постинги: 613
Коментари: 5343
Гласове: 8345
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031